Friday, August 1, 2008

alahmdulillah

syukur ke hadrat ALLAH, pada jam 4 42 petang sah tah udah adik ku menjadi suami kepada isterinya yang tercinta hehehe..(huh someone married twice though)..syukur lah..beberas tah ku jua sama si sabry..selamat udah,majlis berjalan dengan lancar dan penuh dengan kemeriahan..walaupun pelbagai sindiran dan teguran yang ku terima hari ani, but WC..yang penting im happy with my life..

nway..sebelum majlis adad nikah di jalankan,terlebih dahulu majlis menghantar berian diadakan..sebanyak 21 dulang from my bro to his wife and balasan nya sama jua 21 dulang,so masa akad nikah di jalankan,aku sama sabry macam jadi ulun keluarga kami,especially my uncle lah..penyibuk hantap..mula2 aku kana suruh jadi saksi adik ku nikah,aku kana suruh duduk hampir adik ku yang nikah ani,so nda batah atu..uncle ku suruh angkat lilin 4 atu untuk mengelilingi tempat duduk adik ku,then udah atu di suruh nya lagi ku masa durang menyabutkan duit belanja hangus and mas kahwin,aku jadi model meliat2kan duit atu..huh..sasak ku eh..si sabry pun jadi mangsa jua,micofone untuk adiku membaca lapaz nikah nya atu nda berapa kedangaran, so si sabry kana suruh memegang mic atu, huhuhu, jadi mangsa kami dua..

ok lah habis acara di sana..acara bebadak mandi lagi di rumah,so ramai tah saudara2 ku ani bekumpul di rumah,biasalah aku jua jadi mangsa pertanyaan2 yang memang udah di duga,ku tulikan telinga saja,kesian lah orang betanya atu nda ku layan,ia menyoal ia jua menjawab, puas hati ku,kau makan lah soalan2 kau tu..ok acara bebadak mandi habis pukul 6 petang,masa atu saudara2 dari tutong muleh udah,tinggal yang saudara2 ku di brunei muara ani saja lagi di rumah, so masa atu rumah kami jadi mcm sarang pembuangan sampah(i hate dirty,messy)..so bepanyap tah ku, mula2 ku panyap dulu barang2 yang terpakai di dapur ah,cawan2 yang kotor ku kumpulkan,iatah masa ku membasuh2 di dapur atu,ada tah makhluk tuhan yang paling penyibuk ani datang,

WTF : eh mie,kau plng membasuh,cuba tah ambil amah kamu ani,mampu jua kamu membayar
ME : banar plng,tapi mana kita nampak kemampuan kami membayar atu
WTF : ai,rumah basar,kereta bederet2 nda kan nda nampak kau ah hehehe(nada baibun)
ME : ok,sama jua kita menilai buku dari covernya tu ah..banar plng kami mampu tapi kami nda mau mensia2kan kemampuan kami atu,biar tia untuk kami saja,lagipun kami nda mau beamah,kalau kami kan beamah awal udah ku mengambil amah,meliat jua kita aku membasuh sendiri ah,erti nya kami ada kemahuan membasuh sendiri..nda jua rugi bah,keluar tenaga sehari dua hehehe(dengan nada menyindir)
WTF : awu eh, banar plng tu, aku pun gaji amah ku dua bulan udah ku nda membayar,ada2 saja kan ku bayar ah..
ME : dalam hati ku(tak tanya pun,pandai ia membuka pekung di dada)..iatah aku nda mau catu atu,mampu plng kitani,tapi selagi tani ada tenaga why not tani buat sendiri benda atu..
WTF : bah mie kedalam ku dulu ah(dengan muka cemberut)
ME : bah agatah, nda karang siap keraja ku kana bawa becerita ani hahaha..

so ku teruskan tah membasuh..bukan niat kan bekasar,ganya kan berlembut dalam percakapan,tapi kasar dalam teguran hehehehe..nda ku ingin tu orang catu ah..mengada2, tedapat pun ia amah,tapi nda tebayar gaji amah,sama jua bohong..baik tah keraja sendiri saja lebih baik daripada menyakiti pihak yang lain..masa ku membuat blog ani,saudara2 ku bemulehan sudah,malam ani kami ada acara lagi,pertandingan membaca ayat2 lazim untuk kanak2..so karang malam lagi ku update hehehe

gambar2 sekilas waktu mandi,berbedak siang and barang2 hantar berian






2 comments:

awieworld said...

tahniah.....

ada acara mandi2 ker?....mcam mandi bunga ditu ek....bagi naik seri pengantin kan..


jadi tak jauh beza dengan adat org melayu di semenannjung agaknyer yer tak..

JiMiE said...

a ah..tak jauh beza pun..kita kan melayu..satu rumpun hehehe