Tuesday, August 12, 2008

susuk


First of all,tahniah di ucapkan lah kepada penerbit,pengarah and krew2 filem susuk kerana telah di calonkan dalam 8 dari 12 kategori(kalau tak silap) yang di pertandingkan dalam festival filem ke 21 yang diadakan baru-baru ini..susuk sebenarnya boleh di calonkan lebih banyak kategori tetapi ada di kalangan produksi filem ini tidak layak untuk di pertandingkan oleh kerana masalah2 yang tertentu,filem ini sudah lama di siapkan,di fahamkan filem ini sudah hampir 2 tahun terperap untuk di tayangkan,tapi rezeki filem ini hanya datang setelah 2 tahun kemudian,so filem susuk telah di tayangkan di seluruh pawagam2 di malaysia dan termasuk juga di brunei..

me and my frens meliat filem susuk ani on last sunday.filem ini mengisahkan tentang kehidupan artis sama ada yang lama maupun yang baru,filem ini memang sarat dengan adengan2 yang tak selayaknya di tonton oleh kanak2 di bawah umur(yang bisainya jgn tah di bawa,apa tau kanak2 kan cerita susuk ani,bukan cerita madagasgar atau cerita bee movie ni),biartah kitani yang banar2 memahami erti susuk ani saja meliat.but kalau ganya adengan pelakon bekamban2 atu,belum lagi di katakan lucah tu..hehehe..fikir secara rasional.

di kalangan kawan2 ku ramai yang nda berpuas hati dengan filem ani,almaklumlah,mungkin durang lebih profesional dalam mengkritik and memberi pandangan,bagiku filem ani adalah lain daripada yang lain,kan halnya,filem ani membuatkan kitani berfikir lebih mendalam and kitani tidak boleh miss any babak yang di tayangkan sedikit pun,kalau kitani lalai alamat kitani bagaikan nda faham and mula tah mengaggap jalan cerita ini putar belit dan sbgnya,filem ani ibarat bermula bukan dari A,tetapi sebaliknya, filem ani bermula dari belakang pulang, bukan dari depan,itu lah kebijakan pengarah filem ani untuk membuatkan kitani berfikir,kerana kalau nda di buat macam atu,so typical tia jua dengan filem2 melayu yang lain..fikirkanlah..

dari segi para pelakon,adlin,ida nerina,sofea jane and diana rafar tidak menunjukan sebarang kekecewaan dalam lakonan,yang nampak kaku banar2 adalah dari pelakon pembantu yang lain seperti aleeza kasim,bf soraya dan walaupun diana rafar ada kalanya nampak kaku sedikit tapi for me she's not that bad..

keberadaan ayam dalam babak setiap kali pembunuhan di lakukan oleh suzana(ida nerina) juga meninggalkan kesan dalam otak setiap penonton yang menonton filem ini,termasuk aku jua,berfikir jua olehnya kenapa mesti ada ayam and kata my fren shypooh apa relevan nya ayam dengan susuk ani,so untuk meleraikan apa yang tersirat dalam otak kitani,ku cari tah penyebab nya kenapa, so aku dapat jawapan nya dalam artikel,kaitan ayam dengan susuk,ani pengarah nya sendiri yang memberikan jawapan,kata Amir(pengarah) "Ayam digunakan kerana mengaitkan ia dengan penggunaan ilmu hitam yang biasanya digunakan oleh bomoh. Jadi, dalam filem ini, ayam selalu muncul kerana secara 'subtle' nya melambangkan kampung. Ia memberi maksud Soraya yang mahu lari dari imej kekampungan." so semoga apa yang jadi tanda tanya akan hilang dengan ada nya jawapan ini..

so untuk akhirnya,walaupun my frens banyak yang nda berapa suka akan filem ani,but not for me, aku bagi 4/5 bagi filem ani,Yang pasti, susuk berupaya memberi mesej supaya “jangan pakai susuk kerana hidup anda dan keluarga anda akan merana” seperti yang dipaparkan dalam filem ini.Tahniah buat pengarah Amir Muhammad, Naeim Ghalili,dan para pelakon yang menjayakan filem ini..selamat maju jaya..penyokong filem-filem melayu..

p/s: masih terbayang2 babak perempuan tua yang sudah meninggal tapi becakap minta di nyanyikan lagu lagi huhuhuhu..

2 comments:

Amir said...

Terima kasih kerana komen pasal filem kami :-)

JiMiE said...

sama encik amir..thanks udah melawat blog saya,saya komen apa yang ada jer hehe..buat filem yang bagus lagi :)maju buat perfileman malaysia