Thursday, August 14, 2008

tips kesihatan


Menjaga kesihatan adalah dituntut oleh Agama. Banyak cara menjaga kesihatan tubuh badan maupun dari segi sains dan diajar oleh Al-Quran antaranya adalah seperti L
1. Bersenam @ Beriadah
2. Makan Pil melangsingkan badan
3. Mengawal makanan

Tahukah awda mengamal minum secawan air teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat badan anda. Insayllah jika anda mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan. (meman terbukti keberkesanan)

Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan seperti membuat amalan seperti:

1. Mandi pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik
2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi. Mujarabnya Insyallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit)
3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur(iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit selepas membaca dia). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin.
4.Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion(+) manakala ikan mengandungi ion(-) jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindak balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita
5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saitis telah menjumpa bahawa enzime banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.

semoga bermanfaat kepada semua

No comments: